fbpx

Водич за заштита од сонце

Home / Совети / Водич за заштита од сонце
Сподели

Каква заштита од сонце бараат сурферите?

Најдобар вид на заштита за сурфери е водоотпорнa. Ако сакате да бидете подобро информирани, читајте надолу.

Што е SPF?

SPF го претставува факторот за заштита од сонце и е оној голем број на вашето шише на кремата за сончање. Тоа е индикација за нивото на заштита од ефектите на сонцето. Грубо кажано, ако имате крем SPF15, тој ќе ви даде 15 пати поголема заштита од немањето крем. Значи, ако горите по десет минути на сонце без заштита, SPF15 теоретски ви дава 2,5 часа заштита пред да изгорите.

Тоа не е толку едноставно за жал, затоа што многу други фактори покрај SPF имаат влијание. На пример, пливањето, потењето, било какво триење од облека или пешкир, сите ќе го намалат износот на заштита, бидејќи отстрануваат дел од кремот. Колку добро го нанесувате кремот на прво место, исто така, влијае на ефикасноста.

Треба да изберете средство за сончање помеѓу SPF15 и SPF50. Било кој помал фактор од SPF15 нема да ви даде ефективна заштита, а било кој поголем од 50 нуди многу малку во однос на дополнителна заштита.

UVB and UVA

За UVA одамна е познато дека предизвикува стареење и изгореници на кожата, но од неодамна е откриена како причина која придонесува за рак на кожата.

Некои средства за заштита од сонце укажуваат на нивото на UVA заштита користејќи ѕвезди, со тоа што 5 ѕвезди се добри, а 1 ѕвезда е лошо.

Сепак, UVA заштитата со 5 ѕвезди на низок SPF крем нема да понуди добра целосна заштита од сонце. Она што треба да барате е крем со широк спектар на висок SPF и многу ѕвезди. Идеално SPF30-50 со 4 или 5 ѕвезди.

Витамин Д

Витаминот Д му помага на телото да го апсорбира калциумот, а калциумот е потребен за одржување на здравјето на коските, забите и мускулите. Недостатокот на витамин Д може да предизвика меки коски кај децата (рахитис) и деформирани коски кај возрасните.

Проблемот е што најдобриот извор на витамин Д е од UV-зрачењето на сонцето, кое исто така е главна причина за рак на кожата. Затоа е потребен разумен избалансиран пристап.

Крема наспроти спреј

Кремот може да биде малку неуреден и тежок за рамномерна распределба. Спрејовите брзо и лесно се применуваат, но тоа е половина од проблемот. Бидејќи спрејот лесно се апсорбира, тешко е да се види кој дел од телото спрејот за сонце го покрил и што е уште поважно што не е покриено.

Другата половина од проблемот е тоа што спрејот лесно може да се вдише.

Ако сакате да користите спрејови, прво прскајте ги рацете и подалеку од лицето.

Кремите се најдобра опција кога се применуваат рамномерно.  Можеби трае малку подолго нивното нанесување и впивање, но нудат подобра заштита. Нанесете ги 15 минути пред да влезете во вода.

Related Posts

Leave a Comment