fbpx

Која големина кајак весло ми е потребно?

Home / Совети / Која големина кајак весло ми е потребно?
Сподели

1.Должина на лопатка

Лична градба – Додека вашата висина навистина влијае на големината на веслото што ви треба, најважниот аспект од големината на вашето тело е должината на торзото. Ова ќе помогне да се одреди растојанието помеѓу вас и водата кога седите во вашиот кајак. Колку подолго е вашето торзо, толку подолго гребло ќе ви треба со цел да се надомести дополнителното растојание.

Ширина на кајак – Ширината на кајакот зависи од намената. Додека повеќето рекреативни и риболовни кајаци се пошироки за дополнителна стабилност, туристичките се тесни за подобри перформанси на педалите. Колку поширок кајак поголема лопатка ви е потребна.
Кога користите премногу кратко или премногу долго весло, ќе биде потешко да ја зголемите брзината и да го задржите кајакот на вистинскиот пат. Ако должината не е во ред, вашите раце ќе имаат тенденција да се движат по должината на вратилото, што резултира со развој на плускавци. Запомнете, плускавците се еден од најлошите непријатели на кајакарите.

2. Дијаметар на весло

Големина на рака – Ако имате помали раце, разгледајте весло со помал дијаметар. Треба да разгледате околу разни брендови и модели за да го пронајдете вистинскиот избор за вас.
Да се има кајак весло кое удобно се вклопува во вашите раце ќе помогне да се спречи заморот, како и развојот на плускавци по долгиот ден. Сепак, секогаш е добра идеја да користите ракавици ако планирате да бидете страствен кајакар или да продолжите со кајакарското патување.

Related Posts

Leave a Comment

SUP